Dela

Psykisk ohälsa hos barn


Illustrerade av Carina Stahre, ges ut av Kikkuli Förlag. 

Målgrupp 6-9 år, men kan givetvis passa både yngre och äldre barn. 

Böckerna finns bl.a här på Adlibris övriga internetbokhandlare samt på biblioteken


-Stina blir arg och slåss 

-en bok om ilska

Stina har fått nya skor. Hon valde dem helt själv i skoaffären igår. Ena skon går lätt att ta på. Men den andra vill inte alls hamna på foten. Stina blir arg, väldigt arg. På väg till skolan gör ilskan att Stina fastnar. Hon kan varken gå till skolan eller hem. Pappa smittas också av det arga. Kommer ilskan någonsin att gå över? 

"En sko som inte vill hamna på Stinas fot triggar en ilsken känslostorm som även pappa, trots trycket på den T-shirt han bär som manar till lugn och luft (keep calm and breathe), dras med i. På väg tillskolan haglar invektiven utan förmildrande omskrivning; idiot, skit, du dödar mig, jag ska mörda dig, jag hatardig." "Pappa och Stinas relation är varm och ömsint..." "Miljön i bleka gröna, gula och rosa toner, av illustratören Carina Stahre, fungerar som en lugnade kontrast till accentuerade bläcksvarta ögonlock, hår och skor.  En synnerligen angelägen barnbok!" -BTJ-häftet nr 5, 2021. Lektör Maria Nestorzon


"Annelie Strömberg har skrivit en viktig bok om barn som riskerar att hamna i svåra situationer på grund av sina starka känslor. Hoppas den läses av många, både barn och vuxna!" 

-Maria BühlerGreta vågar inte säga hej 

-en bok om social fobi

Greta står mitt på skolgården. Här mitt bland de andra barnen syns hon nog inte. När en pojke frågar om hon vill spela fotboll skakar hon på huvudet. Trots att hon älskar att sparka boll. Sakta för hennes ben henne mot fotbollsplanen. Vågar Greta vara med?

Genom att utgå från boken kan man prata om olika sätt att vara. Viktigt att belysa att det inte är fel att vara tillbakadragen och vilja vara ifred ibland. Problemet är när det inte är självvalt utan barnet vill vara med, men hindras av sin sociala fobi. Verklig inkludering är inte att göra lika för alla. För att alla ska känna sig inkluderade måste barnet stöttas och bemötas utifrån sina egna förutsättningar.

"Bra bok att diskutera med barnen under frågeställningen: hur bör man bemöta kamrater på bästa sätt?" - BTJ-häftet nr 5, 2021. Lektör Agneta Willams.
Egon oroar sig -en bok om tvång

Egons tvång bestämmer ibland att Egon måste göra saker. Som att harkla sig och peta på skyltar. Om han inte gör det känns det jobbigt i kroppen.Egons kompis Viggo tror att det är en lek. Det är det inte för Egon. Lekar ska vara roliga. Något man vill göra. Egon kämpar för att bestämma över tvånget. Hur kommer det att gå för Egon?

"Berättelsen slutar i dur. Egon övervinner en av sina rädslor och lyckas stävja en annan - denna gång vinner Egon över tvånget. Författaren Annelie Strömbergs bok är lika angelägen som högaktuell..."

BTJ-häftet nr 13, 2021. Lektör Maria Nestorzon


Märta kan inte sova

-en bok om sömnproblem

Märta vaknar mitt i natten. Mamma och pappa vill sova mera. När Märta vill ha korv med bröd får hon ett äpple istället. Det gör henne såklart arg. Då börjar lillebror skrika och plötsligt är hela familjen uppe. Men det verkar som att det bara är Märta som är pigg. Hon tycker synd om sig själv. Vara vaken alldeles ensam jämt. Hur ska Märta kunna sova på nätterna?

"Att ha sömnsvårigheter som barn är vanligare än man kan tro. I boken Märta får vi en fin inifrån-skildring hur det kan kännas för barnet, men också för föräldrarna, när ett barn inte kan somna. Boken ökar förståelsen för problemet och ger också tips på lösningar i slutet."

- Maria Bühler


Olle kan inte vara glad
-en bok om ångest


Olle kniper igen ögonen så hårt han kan.
- Det är dags att vakna, viskar pappa.
Olle låtsas som att han inte hör.
Han kryper långt ned under täcket.
Men han kan inte gömma sig. För det jobbiga är inuti honom.

Olle har något som kallas för ångest.
Det hindrar honom från att göra roliga saker.
Hur ska Olle kunna besegra monstret Ångest?

"Annelie Strömberg har skrivit en fin och hoppfull bok om ett svårt ämne; ångest hos barn. Många barn och unga har ångest, men ofta pratar vi inte så mycket om ångest när det gäller barn. Men så klart kan också barn ha ångest. Annelie Strömberg beskriver på ett insiktsfullt sätt hur ångest känns både i kroppen och själen. Och hur jobbigt det blir när man försöker kämpa mot ångesten. Slutet ger viktiga ledtrådar till hur man kan hjälpa barn att hantera sin ångest."

- Maria Bühler