Sofia med knuff - inte ett dugg annorlunda

Idus förlag ,illustrerad av Johanna Sandberg

 

En bok för barn på låg och mellanstadiet, lärare och föräldrar. 

Genom att utgå från Sofia kan man diskutera hur barnen trivs i skolan. Om att kämpa för att passa in, om ovanor och känslighet. Läsaren får också veta hur Sofia tänker kring att få en diagnos. 

"Vattnet i toan färgas rosa av alla glada hjärtan. Sofia spolar, hon är inte det minsta glad. Hon är så arg att toalettlocket spricker. Sofia vill vara sig själv. Inte tjejen med adhd. Det är inte lätt. Speciellt inte när hennes bästa vän överger henne. Sofia känner sig ensammast i världen."

Utgå från böckerna och diskutera skolmiljö, anpassningar och allas olika behov. 

Lärarhandledning

Provläsning

Böckerna om Sofia med knuff finns att köpa på nätet, bl.a HÄR, i bokhandeln och att låna på biblioteket. 

"Sofia vill bara vara sig själv – utan adhd. Vi får följa Sofia ett par dagar, med vardagsbekymmer som att glömma räcka upp handen, bli jättearg utan att andra förstår varför, inte kunna gå på skolans toaletter. Det är en påhittig tjej, duktig att laga mat och smart i matte. Läsaren får reda på hur det gick till och hur Sofia upplevde det när hon fick diagnosen. Boken av Annelie Strömberg skildrar väl att Sofia har både svårigheter och styrkor, att hon är hon och att adhd ären del av det – och att man kan tycka om Sofia som hon är!" "Sofia med knuff fungerar utmärkt för högläsning i en lågstadieklass, med möjlighet att prata mer om adhd och andra svårigheter." Mona Örjes BTJ-häftet nr 15, 2016.