Sofia med knuff -och alla känslorna 

Idus förlag ,illustrerad av Johanna Sandberg

En bok om Sofia när hon gick på förskolan, för barn i åldern ca 3-6 år. 

Sofia är fem år. Ibland är det inte lätt att vara Sofia. Hon kan inte styra alla sina känslor. Det är för att Sofia har adhd. Men det vet hon inte om själv. Det vet ingen på förskolan och inte hennes mamma eller pappa heller. Idag är en sådan dag när det arga inte vill ta slut. Det börjar med att Sofia har tänkt dricka varm choklad men den visar sig vara slut. Kompisen Erik vill leka med lego istället för tågbanan. Och Sofia förlorar i Memory. Inte konstigt att hon är arg. Hur ska denna måndag bli för Sofia? 

“I både text och bild skildras på ett utmärkt sätt hur Sofia inte kan hantera sina känslor. Hon svänger mellan ilska och lugn. Sofia kan framför allt inte hantera motgångar, utan då uppstår ett kaos även med kompisar som honegentligen vill leka med. Författaren Annelie Strömberg visar på ett bra sätt hur vuxna på olika sätt försöker avleda Sofia, men det hjälper bara för en kort stund.”
“En mycket bra bok som kanhjälpa till att förklara de känslostormar som kan drabba en femåring och hur man kan lära sig att hantera dem." Agneta Warheim BTJ-häftet nr 8, 2018.
Handledning för pedagoger i förskolan

Provläsning

Böckerna om Sofia med knuff finns att köpa på nätet, bl.a HÄR, i bokhandeln och att låna på biblioteket.