Dela

Sofia med knuff


Fristående böcker om Sofia som har adhd. För ökad förståelse för sig själv, vänner och anhöriga med denna diagnos. 

Illustrerade av Johanna Sandberg, ges ut av Idus Förlag.


Sofia med knuff -och alla känslorna

Ca 3-6 år

Sofia är fem år. Ibland är det inte lätt att vara Sofia. Hon kan inte styra alla sina känslor. Det är för att Sofia har adhd. Men det vet hon inte om själv. Det vet ingen på förskolan och inte hennes mamma eller pappa heller. Idag är en sådan dag när det arga inte vill ta slut. Det börjar med att Sofia har tänkt dricka varm choklad men den visar sig vara slut. Kompisen Erik vill leka med lego istället för tågbanan. Och Sofia förlorar i Memory. Inte konstigt att hon är arg. Hur ska denna måndag bli för Sofia?

"Det är en realistisk skildring av en femåring som har svårt att kontrollera sina känslor. När allt går fel på morgonen, för att mamma glömt köpa hem choklad, fortsätter dagen på samma sätt med ständiga konflikter. Sofia blir väldigt aggressiv och det går ut över mamma, kompisar och lärare som alla, trots pedagogiska försök att avleda henne på olika sätt, misslyckas. I både text och bild skildras på ett utmärkt sätt hur Sofia inte kan hantera sina känslor."

- Agneta Warheim, BTJ-häftet nr 8, 2018.

HANDLEDNING FÖR PEDAGOGER PROVLÄSSofia med knuff -inte ett dugg annorlunda

Ca 6-9 år

Vattnet i toan färgas rosa av alla glada hjärtan. Sofia spolar, hon är inte det minsta glad. Hon är så arg att toalettlocket spricker. Sofia vill vara sig själv. Inte tjejen med adhd. Det är inte lätt. Speciellt inte när hennes bästa vän överger henne. Sofia känner sig ensammast i världen.

"Boken av Annelie Strömberg skildrar väl att Sofia har både svårigheter och styrkor, att hon är hon och att adhd är en del av det - och att man kan tycka om Sofia som hon är! Sofia med knuff fungerar utmärkt för högläsning i en lågstadieklass, med möjlighet att prata mer om adhd och andra svårigheter." - Mona Örjes, BTJ-häftet nr 15, 2016.

LÄRARHANDLEDNING 


Sofia med knuff -det här är jag

Ca 9-12 år

Sofia vill vara sig själv, inte tjejen med adhd. Sofia känner sig missförstånd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar. Läsaren får mer ingående lära känna Sofias kompis Frans som har autism. "Sofia springer till matsalen. Inte för att hon har bråttom. Men det är skönare att springa än att gå. Sofia är bra på många saker. Vara en bästa kompis, räkna matte och agility till exempel. Hon är bra på att vara Sofia helt enkelt.

"Grundbudskapet är skönt: ADHD och autism är delar av ens personlighet, och ger styrkor och svagheter, och man kan tycka mycket om personerna! Boken är lätt att läsa, och kan också fungera för högläsning med samtal om både diagnoser och pubertet. Under några dagar i Sofias liv får författaren Annelie Strömberg in många talande detaljer och händelser. Stressen när det blir vikarie i stället för vanliga fröken som vet hur både Sofia och Frans funkar, svårhanterliga raster, en rolig agilitytävling."
- Mona Örjes, BTJ häftet nr 13 2017.

LÄRARHANDLEDNING 


Sofia med knuff -på väg ut i livet

Ca 12-15 år

När Sofia ser ett Youtubeklipp med en galopperande flicka med fladdrande hår bestämmer hon sig genast för att börja rida. Som tur är har någon lämnat återbud till en av nybörjargrupperna. Att rida kan väl inte vara särskilt svårt? I stallet finns världens finaste häst, Hedda. Där finns också Heddas skötare Siri som Sofia ogillar från första stund. Någon hon däremot gillar är Isa som börjar i Sofias klass, 8A. Isa är en sådan person som Sofia kan skratta tillsammans med så att det sprutar makaroner ur munnen, fast de just träffats. Skolan går fint när Sofia har koll på läget, men det har hon tyvärr inte alltid. Allt som oftast söker hon skydd hos Frans som är den klokaste människa Sofia vet. Kanske gör hennes adhd att hon har energi till så mycket? Kanske är det adhd:n som gör att hon akut måste vara ifred och exploderar om hon blir störd? Sofia har ingen aning. Hon hinner inte fundera särskilt mycket över det heller. Hon är upptagen med att skynda fram genom livet. Något annat vore otänkbart!

"Att våga vara sig själv är ett genomgående tema. Handlingen berättas ur Sofias synvinkel. Sofia har adhd och läsaren får en utmärkt inblick i hur livet kan gestalta sig för en person med denna diagnos." - Agneta Warheim, BTJ-häftet nr 21, 2019.