Sofia med knuff

Fristående böcker för förskolan, låg och mellanstadiet. 

Sofia har adhd, syftet med böckerna är att sprida kunskap och acceptans för våra olika sätt att vara. På Idus sida finns lärarhandledningar, här kan du även provläsa för att avgöra vilken nivå som passar bäst. Illustrerade av Johanna Sandberg

 

Sofia med knuff -och alla känslorna

Sofia är fem år. Ibland är det inte lätt att vara Sofia. Hon kan inte styra alla sina känslor. Det är för att Sofia har adhd. Men det vet hon inte om själv. Det vet ingen på förskolan och inte hennes mamma eller pappa heller. Idag är en sådan dag när det arga inte vill ta slut. Det börjar med att Sofia har tänkt dricka varm choklad men den visar sig vara slut. Kompisen Erik vill leka med lego istället för tågbanan. Och Sofia förlorar i Memory. Inte konstigt att hon är arg. Hur ska denna måndag bli för Sofia? 

“I både text och bild skildras på ett utmärkt sätt hur Sofia inte kan hantera sina känslor. Hon svänger mellan ilska och lugn. Sofia kan framför allt inte hantera motgångar, utan då uppstår ett kaos även med kompisar som hon egentligen vill leka med. Författaren Annelie Strömberg visar på ett bra sätt hur vuxna på olika sätt försöker avleda Sofia, men det hjälper bara för en kort stund. - Agneta Warheim BTJ-häftet nr 8, 2018.

 

 

Sofia med knuff -inte ett dugg annorlunda

Vattnet i toan färgas rosa av alla glada hjärtan. Sofia spolar, hon är inte det minsta glad. Hon är så arg att toalettlocket spricker. Sofia vill vara sig själv. Inte tjejen med adhd. Det är inte lätt. Speciellt inte när hennes bästa vän överger henne. Sofia känner sig ensammast i världen.

"Sofia vill bara vara sig själv – utan adhd. Vi får följa Sofia ett par dagar, med vardagsbekymmer som att glömma räcka upp handen, bli jättearg utan att andra förstår varför, inte kunna gå på skolans toaletter. Det är en påhittig tjej, duktig att laga mat och smart i matte. Läsaren får reda på hur det gick till och hur Sofia upplevde det när hon fick diagnosen. Boken av Annelie Strömberg skildrar väl att Sofia har både svårigheter och styrkor, att hon är hon och att adhd är en del av det – och att man kan tycka om Sofia som hon är!" "Sofia med knuff fungerar utmärkt för högläsning i en lågstadieklass, med möjlighet att prata mer om adhd och andra svårigheter." Mona Örjes BTJ-häftet nr 15, 2016.

Sofia med knuff -det här är jag

Sofia vill vara sig själv, inte tjejen med adhd. Sofia känner sig missförstånd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar. Läsaren får mer ingående lära känna Sofias kompis Frans som har autism. "Sofia springer till matsalen. Inte för att hon har bråttom. Men det är skönare att springa än att gå. Sofia är bra på många saker. Vara en bästa kompis, räkna matte och agility till exempel. Hon är bra på att vara Sofia helt enkelt.

"Grundbudskapet är skönt: ADHD och autism är delar av ens personlighet, och ger styrkor och svagheter, och man kan tycka mycket om personerna! Boken är lätt att läsa, och kan också fungera för högläsning med samtal om både diagnoser och pubertet"  Mona Örjes  Btj häftet nr 13, 2017."